Два вида напукани сладки


          Шоколадовите напукани сладки са любимите коледни сладки на цялото ни семейство. Стане ли Декември, на масата вкъщи се появява една голяма метална кутия (сигурна съм, че и вие имате такава), която мъжете очакват да е винаги пълна. С всяка изпечена партида сладките стават все по-хубави, защото подобрявам рецептата според желанията им - повече какао, повече яйца, добавка орехи. Каквито и други бисквити да им направя, тези си остават любимите им. Тази година реших успоредно с шоколадовите сладки, да изпробвам и една нова рецепта - портокалови напукани сладки. Трябва да ви кажа, че те са достойна конкуренция на другите. Още не са изстинали напълно, а вече половината ги няма, не съм сигурна, че ще има нещо за прибиране в кутията :)

          Стига повече приказки. Ето двете рецепти. Запретнете ръкави и пригответе тези сладки изкушения за любимите си хора! <3


ШОКОЛАДОВИ напукани сладки с ОРЕХИ

Приблизителен брой сладки: 35    

Съставки:

- 270 гр брашно
- 230 гр бяла захар
- 70 гр кафява захар
- 60 гр неподсладено какао
- 10 гр бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 4 големи яйца
- 100 мл олио
- 2 ч.л. есенция от ванилия

- 80 гр натрушени орехи
- 1 ч.ч. пудра захар (за овалване)

Начин на приготвяне:

          Смесете и разбъркайте в купа яйцата, двата вида захар, олиото и есенцията ванилия. Добавете предварително смесените сухи съставки и отново разбъркайте до получаване на хомогенна гъста смес. Покрийте купата с фолио и приберете за поне 4 часа в хладилника. След като се ухлади, от сместа ще може лесно да се оформят топчета. Аз лично оставям сместа в хладилник за през нощта, а на следващата сутрин правя топчета с големината на орех, овалвам ги в пудра захар и ги нареждам в тава покрита с хартия за печене, на 3 см разстояние едно от друго. Пека в предварително загрята на 180 С фурна с вентилатор, за точно 10 мин. Изваждам ги, нареждам ги върху решетка и ги оставам да изстинат.
*Важно е да не печете сладките повече от 10 мин, за да не се втвърдят след като изстинат.
          

ПОРТОКАЛОВИ напукани сладки


Приблизителен брой сладки: 25

Съставки:

- 100 гр масло
- 130 гр захар
- 1 яйце
- 25 гр портокалови корички 
- 40 мл прясно изцеден портокалов сок
- 250 гр брашно
- 10 гр бакпулвер
- 1 к.л. сода бикарбонат
- 1 ч.ч. пудра захар (за овалване)



Начин на приготвяне:

          Смесете и разбъркайте в купа течните съставки, след което добавете и сухите. Полученото тесто, покрийте с фолио и приберете за 1 час в хладилника. След като се ухлади тестото, оформете от него топчета с големината на орех. Овъргаляйте ги в пудра захар и наредете в тава  покрита с хартия за печене, на 3 см разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята на 180 С фурна, за точно 12 мин. След като ги извадите, ги наредете върху решетка и ги оставете да изстинат.
*Важно е да не печете сладките повече от 12 мин, за да не се втвърдят след като изстинат.


Това е, вече имате рецептите за най-хубавите напукани сладки!

Да ви е сладко!!!


Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)


Коментари

Популярни публикации