Сурови бонбони, които семейството Ви ще обикне!

    Вкъщи винаги имаме под ръка фъстъчено масло, което аз и Алек обожаваме. Последните няколко години го приготвям сам, тъй като процесът е бърз и знам точното съдържание на буркачето. Уви  този път в шкафа не се намираха фъстъци и реших да експериментирам със суровите бадеми, които ми намигаха от вътре - така и си измислих тази проста рецепта.


Опитът за бадемово масло/тахан беше несполучлив (в известна степен), поради факта, че бадемите бяха сурови и се получи просто една едрозърнеста каша, а не гладка и хомогенна смес. Беше ми ясно че няма да се хареса на Алек и Петя в този вид, затова реших да добавя няколко допълнителни съставки и да го превърна в десерт. Много ми се ядеше нещо шоколадово, затова добавих какао и малко мед за сладост. Получената паста имаше божествен вкус. Разпределих я в три малки купички и я охладих. След вечеря я сервирах като десерт и бях крайно удовлетворен когато Алек и Петя направо ометоха малките си десертчета. Тогава започнах да обмислям как мога да сервирам това сладко изкушение? 

Еврика!

    Една сутрин Алек дъвчеше лениво една бисквита и цялата му пижамка беше в трохи. Тогава прозрението ме връхлетя - трябва ми нещо малко което сина ми да може да си взема без да се цапа, като например топчета оваляни в нещо фино, за да не цапат пръстите!
На следщия ден станах и бях решил да подготвя нова партида, която този път умишлено да превърна в бонбони. Вече бях взел и друго решение - да заменя меда с фурми, чийто вкус е не толкова натрапчиво. Оставаше само да реша какво да използвам за покритие. Прерових шкафа да видя с какво разполагаме и се спрях на два варианта - натурални кокосови стърготини и една от основните съставки, а именно натрошени ядки. Кокосовите стърготини придаваха много приятен и леко сладък привкус на сместа, но аз лично не бях очарован от ядките. 
Все пак на бонбонитр им липсваше това, което търсих в началото... нещо шоколадово. Ами разбира се, та аз обожавам бонбони трюфел! 


Извадих отново натуралното какао, овалях два бонбона в него и сякаш бях постигнал нирвана. Вкусът на моите домашни трюфели без захар беше УНИКАЛЕН! Излапах още два бонбона и се захванах да си играя с пропорциите, съставките, самият процес на приготвяне и т.н.

Необходими съставки, пропорции и начин на приготвяне

    Основните съставки за сместа са три - сурови ядки, фурми и натурално какао. В какво ще оваляте бонбоните или какъв допълнителен вкусов нюанс ще прибавите зависи само от Вас :)

    Съставки:
- 1 1/2 ч.ч. сурови ядки (160гр)
- 1 ч.ч. фурми (120гр)
- 1/3 ч.ч. натурално какао (25гр)
* щипка канела

    За покриване на бонбоните:
- кокосови стърготини
- натурално какао
- натрошени ядки
- каквото Ви душа иска ;)

    Ядки - Ограничения тук няма, използвайте любимите си ядки. Не се притеснявайте да смесвате различни ядки, аз го правя постоянно. Любимата ми комбинация към момента е смес от сурови бадеми, кашу и орехи. Невероятният вкус на бадемите и орехите в комбинация със сочността на кашуто прави консистенцията много приятна.

    Фурми - Желателно е да намерите натурални фурми, които нямат добавени захар или консерванти. Дали те ще са с костилка (която Вие ще махнете) или не е личен избор. Важно е да запомните,че е хубаво фурмите да се накиснат във вода за час преди приготвянето на бонбоните. Ако нямате толкова време може да ги залеете с гореща вода за 15-20 минути.
*не изхвърляйте водата в която са киснати фурмите, тъй като сместа може да е твърде суха и да се наложи да добавите малко от нея

    Какао - Любимото Ви натурално какао на прах или това, което е лесно достъпно.


    Приготвянето на тези бонбони е също толкова лесно като самата рецепта. 

1. Добавете ядките и фурмите в чопър и пулсирайте няколко пъти за по 5-10 секунди.
2. Изсипете какаото и включете чопъра отново. Ако сместа е твърде суха може да добавите няколко супени лъжици вода. Сместа се смила трудно, затова от време на време отваряйте чопъра и с лъжица разбърквайте. Повтаряйте стъпки 2-3 докато се получи хомогенна смес.
5. Охладете сместа за 15-20 минути преди да започнете да приготвяте бонбоните. 
6. С чаена лъжичка си взимате смес, която овалвате в дланите докато се получи топче. 
7. Овалвате готовите топчета в покритие по избор. 
*може да си намокрите ръцете преди да вземете смес, за да залепва по-малко. 

Готовите бонбони съхранявам в хладилника, като покривам чинията с прозрачно фолио. Ако искате да видите процеса може да изгледате видеото под статията.

До нови срещи и да Ви е сладко! 
    - Алекс




Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)


Коментари

Популярни публикации