Мариновани печени червени пиперки.




         Едно от нещата, с който свързвам идването на есента е ароматът на печени пиперки, който започва да се носи по повечето улици на квартала, в който живея (а може би и из целия град). Септември е месецът, в който хората започват да си приготвят зимнина и това е повече от очевидно, когато човек посети пазар или борса за зеленчуци – навсякъде е пълно с чували пипер, камби, чушки, моркови, домати и какво ли още не.
         Аз лично, досега никога не съм правила зимнина под формата на лютеница или туршия за семейството си, деянията ми в тази насока винаги са се изчерпвали до няколко буркана кисели краставички и малко сушени и мариновани чери домати.
        Разбира се, в детството си много пъти съм помагала на варненските ми баба и дядо при правенето на зимнина. В съзнанието ми все още са запечатани ясни картини на двора на къщата им претрупан с тенджери и легени пълни с измити и почистени зеленчуци. Започвахме да правим зимнина от рано сутринта и продължавахме до късните вечерни часове. Цялото семейство се включваше и помня, че настроението винаги беше приповдигнато, въпреки много работата, защото всички бяхме щастливи, че можем да прекараме време заедно. Работата вървеше леко съпроводена от приказки и смях. Помня още и ароматът на бабината домашна лютеница. Най-голямата награда за мен, след цял ден работа беше филия намазана с току що сварената лютеница.

За жалост нямам почти никакви спомени за рецептите и пропорциите, който баба използваше, а тя нямаше и тефтер, в който всичко да е записано, просто поменеше рецептите. Сега, когато съм на 30, много ми се иска да бях попивала повече от опита й, но не е ли с всички ни така? Научила съм много неща от нея, но все ми се струва че не е било достатъчно…


         А сега по въпроса с рецептата, която ще ви споделя днес – мариновани печени пиперки. Това е рецепта, която плевенската ми баба приготвяше. Никога не съм ходила на гости при нея по това време на годината и следователно не съм й помагала, но пък нямаше път в който баща ми да не й отиде на гости и да не се върне с няколко буркана от тази вкусотия. Рецептата, за щастие баща ми
 знае .


         Ще ви споделя пропорциите необходими за 1 кг червен пипер, а вие може да направите каквото количество желаете:

1кг
месести червени пиперки

1 среден морков

магданоз (на око)

5-10 скилидки чесън (количеството зависи от това колко обичате чесън)

30 мл олио

30 мл оцет

1 ч.л сол (около 15гр)

1 ч.л мед (около 15гр)


       




Начин на приготвяне е много лесен:


         Пиперките се почистват от семките и се изпичат (в моя случай на фурна). След това се прибират в голям съд с капак, за да се задушат и обелят по-лесно. След като обелите пиперките, може да ги нарежете на едри парчета. Аз лично ги оставих цели.

Вече обеления пипер, се смесва с всички останали съставки описани горе - нарязаните на резенчета морков и чесън, наситнения магданоз, олиото, оцета, солта и меда. Разбърквате добре, като внимавате да не раздробите пипера, и оставате всичко да се маринова за около 5 часа. През това време може да разбъркате още няколко пъти, но не задължително.


         След това зеленчуците се пълнят в буркани, като между пипера се поставят моркови и чесън. Бурканите се пълнят почти до горе с пипер и се доливат с маринатата. Вече запечатаните буркани се стерилизират за 10 мин във вряща вода. 




         Много хора слагат и по 1 аспирин във всеки буркан, за да издържат повече време, но аз лично не сложих, защото съм бременна, а и съм убедена че всичко ще са изяде още преди Коледа 😉

 

Да ви е сладко!



Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)


Коментари

Популярни публикации