Ризото от карфиол със зеленчуци.
Нисковъглехидратен заместител на любимият ориз.

Време за четене - 4 минути
     От както се помня винаги съм обичал ориз. Без значение дали това ще е порция ориз от кварталния китайски ресторант, ризото в някой изискан ресторант или просто обикновен бял ориз, който да залея със сос, аз съм се наслаждавал на всяка хапка до последното зрънце. Не знам дали думата 'наслада' описва точно моите чувства към ориза, но да кажем, че съм прекарвал буквално повече от час бъркане, когато искам да направя ризото за вечеря. Първо разбира се приготвяме бульон, внимателно се режат зеленчуците равномерно, подбира се сорта и марка ориз, които харесвам и накрая на тих огън прибавяме черпак бульон докато се изпари и повтаряме този процес до пълна готовност.

   Обичам те карфиолче!
     
     Както може би се досещате изключването на ориз от менюто ми беше доста трудно, когато реших да започна Кето режим. Четейки разбрах, че карфиолът благодарение на въпросният режим е изкачил социалната стълбичка по-бързо и от Пепеляшка. От белезникаво броколи се превръща в ниско въглехидратен заместител на много любими храни. 

     - Хапва ви се ориз?
     - Искате с печеното за вечеря да си хапнете картофено пюре?
     - Блат за пица, който не е нужно да избягате на пътечката? 

Да, карфиолът го може! 

   Какво е нужно да си направим ориз?
рецепта продукти карфиол ориз ризото кето диета макро калории След като си набавим нужните продукти можем да преминем към приготовленията, които в повечето случаи отнемат само няколко минути. Тук е момента да спомена, че рецептата показана горе е примерна, защото това имах под ръка в хладилника. Направете си ориз с пилешко, с прясна наденица и праз или с гъби и сметана - развихрете фантазията и пригответе любимите си рецепти!



     1. Карфиолът се нарязва на розички като се отстраняват по-дебелите части до стеблото. Ако имате кухненски робот или чопър, сложете част от розичките вътре и пулсирайте няколко пъти до тяхното раздробяване. Повторете процедурата колкото пъти е нужно, докато карфиолът се превърне в ориз.
   *Ако нямате кухненски робот може да използвате нож или ренде за да подготвите карфиола

     2. Нарежете и останалите продукти, защото времето за готвене е кратко.

     3. Изсипете лука в загрят тиган с малко мазнина по ваш избор. Тук аз използвах слънчогледово олио, защото предпочитам да готвя на по-висока температура и маслото загаря. Готвите лука докато омекне и добавяте гъбите. Поръсвате с малко сол, за да се извлече водата по-бързо.

     4. Когато лука и гъбите са напълно готови изсипвате карфиола с няколко лъжици течност (моят избор е телешки бульон). На карфиола му трябват само 2-3 минути и течността помага той да се задуши по-бързо, а и да се овкуси допълнително. Подправяте със сол и черен пипер на вкус.

     5. Настържете твърдо сирене или кашкавал по ваш избор и поднесете като гарнитура към основното. Вкъщи обожаваме оризът да е гарниран с Грана Падано и няколко капки зехтин с трюфел за аромат.

     Надявам се рецептата да ви хареса. Ако искате повече рецепти оставете коментар или посетете моят YouTube канал :)



Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)

Коментари

Популярни публикации