Мусака с патладжан и ориз

 



    Днес ще споделя с вас една моя любима рецепта с кайма.
    Аз лично много обичам да хапвам мусака (която между другото наскоро беше обявена за най-вредна за климата от всички ястия в Европа :D), нещата обаче не стоят така при Алек, той не ѝ е голям фен, просто защото не обича да яде горещи/топли картофи, а те както знаем не изстиват бързо. Ето защо вкъщи правим по-често мусака с патладжан (рецепта ТУК). И в нея слагам малко картофи, но не в такова количество, както в нормалната мусака.

    Днешната рецепта много наподобява тази на мусака с патладжан, но заместваме картофите с ориз. Ако сте фенове на арабската кухня, то това ястие ще ви хареса. Ето и какви съставки са ви нужни и как да ги приготвите:


Съставки за 6-8 порции: 
- около 700 грама кайма
- 4 средно големи патладжана или 3 големи
- глава лук
- скилидка чесън 
- ½ чаена чаша ориз
- 2 консерви домати (5 настъргани домати + 1 нарязан на кубчета) 
- сол, пушен червен пипер, черен пипер, кимион

За заливката:
- 2 яйца
- 1 кисело мляко

Начин на приготвяне:
    Патладжаните се нарязват на резени по дължина (или на кръгчета) с дебелина 1 см, осоляват се и се оставят 30 минути така, за да се отдели горчивият вкус. След това се измиват и се бланшират за около 5 минути във вряща и подсолена вода.


    През това време запържвате в малко мазнина лукът и добавяте каймата и подправките. Не е нужно да сготвяте напълно каймата, защото ястието след това се пече. Бланшираният патладжан се нарежда в средно голяма тава с форма по избор и върху него се изсипва половината количество домати. 


    След това идва ред на оризът (бланширан предварително), който разстилате равномерно навсякъде. Върху него се изсипва каймата и накрая останалото количество домати.


    Покривате с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час, за да има време оризът да набъбне. 
    След това махате фолиото, изливате заливката и печете още около 30 минути докато не се получи приятен загар отгоре. 

    Аз лично не съм голям фен на дебелите и тежки заливка, затова и не слагам брашно.



    Да ви е сладко!



Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)

Коментари

Популярни публикации