Тънки палачинки Фритата


        Сутрините вкъщи са натоварени до към 9:30. Преди това се случват доста неща (приготвяне на едното дете за градина и воденето му, тоалет и душ докато бебка все още спи, сготвяне на закуска, закуска, изчистване на къщата, пускане на пералня и междувременно поне две кърмения), но след този час обикновено всичко се нормализира и в един момент оставям сама в хола със спящо в люлката бебе. Много често точно тогава ми идват идеи за някоя вкусотия, която бих могла да приготвя за обяд или десерт, с който да изненадам Алекче когато се прибере от градина. Ето такава е и днешната сутрин, приготвих за обяд нещо, което се получи толкова вкусно, че нямам търпение да ви го споделя, затова веднага след като изключвам котлоните, сядам и започвам да пиша в блога.


Нужните съставки за 4 бр. "Тънки палачинки фритата":

- 2 средно големи картофа  
- 4 яйца
- 50 гр настъргано жълто сирене, аз ползвам чедър
- сол
- пушен червен пипер
- олио

Рецепта:

        Измивате и нарязвате картофите на тънки филийки (колкото по-тънки, толкова по-добре). Ако използвате стари картофи, трябва да ги обелите преди това, аз използвам така наречените "мити картофи", затова не го правя.
        Загрявате малко олио в тигана на средна температура и нареждате картофите в кръг, като ги застъпвате малко в края (както е показано във видеото). Посолявате картофите, подправяте ги с пушен или червен пипер и ги оставяте така докато не започнат да омекват. Когато видите, че крайчетата започват леко да се повдигат, ги притискате с шпатула, така че да залепнат и картофите да заприличат на палачинка. Печете така, докато картофите придобият приятен златист загар, след което обръщате и печете още около 5 мин, без да качвате температурата.
 
        Когато палачинката е готова и от другата страна, разбивате едно яйце, добавяте сол и заливате картофената палачинката. Когато яйцето е почти готово, поръсвате отгоре с настърган чедър (или друго жълто сирене по ваш избор) и го оставяте да се разтопи. 
        Как ще консумирате готовите палачинки е изцяло ваш избор. Аз понякога правя сос (който ви споделям по-долу) или просто слагам тънък резен шунка и завивам. 


За соса:

- 1 супени лъжица горчица
- 2 супени лъжици майонеза
- 1 кисела краставичка или няколко каперса
- 1 чаена лъжица зехтин
- цол
- черен пипер
- чесън на прах

Смесвате съставките и разбърквате добре до получаване на хомогенна смес.



Да ви е сладко!



 Ако тази статия Ви харесва и искате да подкрепите това, което правим,
може да ни почерпите с кафе ТУК ;)


Коментари

Популярни публикации